ПОВИК ЗА ESC ВОЛОНТЕР ВО ИТАЛИЈА

Доколку сте на возраст од 18 до 30 години и имате желба да стекнете нови знаења, искуства и пријателства, тогаш не пропуштајте ја можностa да волонтирате во Италија.

Асоцијацијата за напредок, едукација и лобирање НЕЛ – Скопје има потреба од волонтер, кои во рамките на European Solidarity Corps (ESC) на програмата Еразмус+ на Европската Комисија ќе поминат 6 (шест) месеци во Винченца, Италија.

Волонтирањето ќе започне на 1ви јули 2021 година. Волонтерите ќе имаат различни едукативни, социјални и креативни задолженија.

Трошоците за сместување, храната, повратната карта до Италија, локалниот превоз, здравственото осигурување, како и џепарлакот за време на престојот се целосно покриени од страна на организаторите. Покрај ова, ќе имате можност за бесплатен јазичен курс по италијански јазик, а на крајот од проектот ќе добиете Youthpass, сертификат кој ќе го потврди вашето волонтерско искуство на европско ниво.

Услов за учество на ESC проектот е да имате наполнето 18 години и да имате желба и мотивација да работите со деца и младинци.

Подолу прочитајте повеќе информации за отворениот ESC проект, и доколку имате дополнителни прашања, испратете мејл на evs@pel.mk со назнака „ESC во Италија“. Заинтересираните кандидати за волонтирањето на овој мејл треба да го испратат своето Europass CV и мотивационо писмо на англиски јазик.

Ги очекуваме вашите пријави најдоцна до 10-ти јуни 2021 година.

ABOUT THE PROJECT

Project title: Stars on blUE

Description: The youth centres are located in the most populated quarters of the city.
In Youth Center “Zona 3” the educational and non-formal activities are run for kids from 6 to
13 years old: the volunteer will support kids in their homeworks and free-time activities.
He/she will be engaged with the staff to support the organization and realization of events
and activities.
In Youth Center “Tecchio”, the volunteer will support the organisation to manage and realise
events, courses, peer-to-peer. He will support educational and non formal activities, like
helping young people during homeworks.

Profile of volunteer:
● age between 18-30 years old
● interested in working with children
● team spirit
● patient, responsible, creative, open-minded

Food and Accommodation
The volunteer will live in 1 apartment with another volunteer (same gender) in Vicenza town
center. The apartment has 1 double bedroom and 2 single bedrooms, with shared cooking
and living room and bathroom. Volunteers will share the apartment with local students/workers. The house is equipped with all utilities. All administrative costs (electricity, water, renting costs, etc) will be paid by the Hosting Organization.
The volunteer will also receive a food allowance (around 150 euros per month) and pocket money (around 150 euros per month).

Travel costs:
Rreturn trip incurred by volunteer will be reimbursed up to € 275,00
upon presentation of invoices and tickets, boarding cards included.