ПОВИК ЗА УЧЕСНИЦИ ЗА ОБУКА ВО ИТАЛИЈА

Асоцијацијата за напредок, едукација и лобирање – НЕЛ – Скопје, објавува отворен повик за 2 учесника од Северна Македонија за обука на тема “BeHave: BE smart, HAVE the knack“.

Обуката ќе се одржи во Николоси, Италија од 17-ти до 24-ти ноември 2021 година во рамките на програмата Еразмус+ на Европската Комисија.

Сместувањето и храната се целосно покриени од страна на организаторите, како и патните трошоци до 275 евра.

Услов за учество е пријавените да имаат над 18 години, да се мотивирани и подготвени да учествуваат во сите активности на проектот и да се способни да комуницираат на англиски јазик, бидејќи тој е работен јазик на проектот.

ВАЖНО: Според моменталните правила за влез во Италија, за учество на овој состанок задолжителен е PCR тест не постар од 72 часа и потврда за целосна вакцинација со некоја од следниве вакцини: Pfizer-BioNtec, Moderna, AstraZeneca или Johnson & Johnson.

Во продолжение прочитајте повеќе детали за проектот, а доколку сте заинтересирани да учествувате на обуката, испратете пополнет апликационен формулар или прашање на contact@pel.mk со назнака (subject) “BeHave: BE smart, HAVE the knack“ најдоцна до 11-ти октомври. Апликациите кои не се во сочувани во оргиналната форма (word – .doc) нема да бидат прифатени.

АПЛИКАЦИОНЕН ФОРМУЛАР

About the project 

“Leaving one’s comfort zone and moving to a foreign country to take part in a volunteering project can lead, once the enthusiasm of the first moments is over, to a situation of loss for the volunteer. It therefore becomes essential to find tools and figures that can transform enthusiasm into true and profound motivation.

From this spirit was born “BeHave: Be smart, Have the knack”, a training course aimed at those youth workers who work with youth mobility programs for voluntary activities, such as European Solidarity Corps, and want to get involved as Hosting Mentor or Supervisor of a mobility project or need to train people within their own organisation who can become a point of reference for the hosted volunteers.

In drafting the project proposal, we wanted to emphasize the thematic areas that seem to represent the keystone of the architecture of mentoring and supervision: listening skills, risk prevention, conflict resolution, crisis management, the implementation of self assessment.
In addition to these thematic areas, there is an element that is sometimes underestimated in the management of the relationship between mentor or supervisor and the volunteer: coaching techniques.

The main objective of “BeHave: Be smart, Have the knack” is therefore to create a standard that can be replicated and reused by organizations that host volunteers in a personalized way, taking into account the individual specificities of the human resources at stake.

Accomodation

Biancaneve Hotel, Nicolosi