ПОВИК ЗА ВОЛОНТЕР ЗА ТРИМЕСЕЧЕН ЕВС ПРОЕКТ ВО РОМАНИЈА

Доколку сте на возраст од 18 до 30 години и имате желба да стекнете нови знаења, искуства и пријателства, тогаш не ја пропуштајте оваа можност да волонтирате три месеци во Романија.

Асоцијацијата за напредок, едукација и лобирање има потреба од еден волонтер, кој во рамките на Европскиот волонтерски сервис (ЕВС) на програмата Еразмус+ на Европската Комисија ќе помине три месеци во Рамнику Сарат, Романија.

Волонтерот во периодот од 1-ви јуни до 1-ви септември 2016 ќе има различни едукативни, социјални и креативни задолженија, при што ќе работи во младински центар на проектен развој и имплементација.

Трошоците за сместување, храна, повратна карта до Рамнику Сарат, локален превоз, здравствено осигурување, како и џепарлак за време на престојот се целосно покриени од страна на организаторите. Покрај ова, ќе имате можност за бесплатен јазичен курс по романски јазик, а на крајот од проектот ќе добиете Youthpass, сертификат кој ќе го потврди вашето волонтерско искуство на европско ниво.

Услов за учество на ЕВС проектот е да имате наполнето 18 години и да имате солидно познавање на англискиот јазик.

Во продолжение прочитајте повеќе информации за проектот, и доколку имате дополнителни прашања, испратете мејл на evs@pel.mk со назнака „ЕВС во Романија“. Заинтересираните за волонтирањето треба да испратат Биографија на англиски јазик и мотивационо писмо најдоцна до 10-ти мај 2016.

EVS Objective:

Development of the practical abilities for designing, implementing and evaluation of the projects undertaken in the Erasmus +context, through
involving of 6 EVS volunteers from Italy, Macedonia, Malta, Turkey and Georgia over a 3 month stage implemented at Ramnicu Sarat, in partnership with schools and high schools, in an innovative quality system.

Transport (refunded 100% within the limits below): Macedonia: 275 Euros/person

Health insurance: Each sending organization will enrol their volunteer in the CIGNA insurance program. The hosting organization will ensure their support in order to provide health insurance for all the EVS volunteers.

Weekly activities: The volunteers will learn how to write, implement and evaluate a project, according to standards established together with all the partners during previous meetings (Study Visit, PBA, and Training Course). They will receive support from the coordinator and the local volunteers, and in teams they will have activities such as:

-brainstorming for ideas and setting topic of projects

-establishing the SMART objectives

-selecting target group

-making the agenda and planning all the activities

-preparing documents, materials, etc.

The project will be implemented locally, in Ramnicu Sarat, with the cooperation of local schools and high schools.

The volunteers will have also a mentor to support their development during EVS.

– A minimum level of English required

– Availability during the process of learning and applying

– Flexibility of working in a multicultural environment

– Motivation to learn, to develop and to pass forward the learning outcomes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *