Повик за волонтер на ЕВС во Португалија

Доколку сте на возраст од 18 до 30 години и имате желба да стекнете нови знаења, искуства и пријателства, тогаш не ја пропуштајте оваа одлична можност да волонтирате 1 месец во Пениш, Португалија.

Асоцијацијата за напредок, едукација и лобирање има потреба од еден волонтер, кој во рамките на Европскиот волонтерски сервис (ЕВС) ќе помине 1 месец во туристички град на брегот на Атлантскиот океан.

Пениче

Трошоците за сместување, храна, повратната карта до Пениш, локалниот превоз, здравствено осигурување, како и џепарлак за време на престојот се целосно покриени од страна на организаторите. Покрај ова, ќе имате можност за бесплатен курс по португалски јазик, а на крајот од проектот ќе добиете Youthpass, сертификат кој ќе го потврди вашето волонтерско искуство и новите вештини и знаења со кои сте се стекнале.

Волонтерот во периодот од 1-ви мај до 1-ви јуни 2016 ќе работи заедно со социјални работници и аниматори во Центар за деца од 5 до 12 години.

Услов за учество е волонтерот да биде способен да комуницира на англиски јазик и да има желба да го научи португалскиот јазик.

Во продолжение прочитајте повеќе информации за проектот, и доколку имате дополнителни прашања, испратете мејл на evs@pel.mk со назнака „ЕВС во Португалија“. Заинтересираните за волонтирањето треба да испратат Биографија на англиски јазик и мотивационо писмо најдоцна до 10-ти април.

The project will be implemented and developed in Peniche, Portugal, and the volunteers will assist in taking care of children in the scope of a free time activities center, which is integrated in a youth house of the city. In this space, there are 20 children everyday involved in the activities of the center. The volunteers will also be challenged to suggest and put their own ideas into practice as well as to be responsible for certain tasks according to their competences and to what is decided in the team meetings.

The activities will have the objectives of improving, developing and boosting the activities for the target group and lead it to learn, through the non formal education methodologies, the topics of the activities   that are connected with music, dance, plastic arts, etc.

The project will provide space for the volunteers to gain and exercise competences in leadership, communication and organization skills, to extend their social networks and create the possibility for them to move on to paid jobs in the future and, through their participation, in international volunteer projects.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *